ЧЕМПІОНАТ З ШАШОК У КОЗАЦЬКОМУ КЛАСІ

Шашки – інтелектуальна гра, якою захоплюються і дорослі, і діти. Це гарний спосіб не тільки вечірнього дозвілля у сімейному колі, а й спосіб, що сприяє інтелектуальному розвитку, формуванню вмінь дітей прогнозувати, передбачати, логічно мислити, діяти за правилами і, що не менш важливо, – умінню достойно приймати поразку.

Захоплюються грою у шашки й учні 4-В козацького класу. Тому 1 грудня 2020 року у класі стартував чемпіонат з шашок, що завершився 18 грудня 2020 р. Упродовж чемпіонату діти не тільки грали в шашки, а й ділилися один з одним цікавою інформацією про цей вид спорту.

З історією виникнення шашок знайомили козачат Тимофій Толстенков, В’ячеслав Таптунов, Михайло Сідаш, Марія та Уляна Тімохіни. З усієї історії походження шашок було зроблено висновок: усілякі дослідження вчених показали, що історія шашок оповита безліччю таємниць і загадок, але цілком ясний той факт, що ігри, подібні шашковій, існували ще в 1600 році до нашої ери в Стародавньому Єгипті і з тих пір ця гра піддавалася різним істотним змінам, аж до 12 століття і далі …

Козачата Давид Пономаренко, Дмитро Рогожний, Назар Мітін, Тимофій Леоненко, Поліна Мажуга, Михайло Кондратюк здобували інформацію про шашки з «Вікіпедії». Вони розповіли однокласникам наступне.

Якщо заглянути у «Вікіпедію», то можна дізнатися, що «шашки» – настільна гра.

Існує багато різновидів шашок: стовпові шашки, щащки – 64 (російські шашки), Ласка (шашки Ласкера), міжнародні шашки, бразильські, англійські, канадські шашки, пул, піддавки тощо. У більшості з них гра ведеться на клітинковій дошці, гравці почергово роблять хід, пересуваючи одну зі своїх шашок по діагоналі. Шашка може перестрибувати через шашку супротивника, якщо за тією є вільне поле. При цьому шашка супротивника знімається з дошки. Бити фігуру в шашках обов’язково. При досягненні шашкою останнього ряду вона стає дамкою. Дамка може рухатися по діагоналі в одному напрямку і пройти велику кількість кліток. Гра ведеться до повного знищення сил супротивника. Якщо такого знищення досягти неможливо, реєструється нічия. Це загальні правила, але до кожного виду гри в шашки є свої нюанси. Важливим є ще одне правило – під час гри не можна вживати їжу або напої.

В Україні поширені російські і міжнародні (стокліткові) шашки.

Артем Варуха, Едуард Косолапов, Ілона Алексенко, Софія Бондаренко, Поліна Акіменко, Артем Горенко, Єгор Гладонюк та Єгор Герасименко поділилися інформацією про чемпіонати світу з шашок. У своїй розповіді козачата зробили акцент на тому, що перший Чемпіонат світу з шашок був проведений в 1847 році. Переможцем став шотландець Ендрю Андерсен. Чемпіонати світу з міжнародних шашок систематично почали проводитися з 1948 року, а от з шашок – 64 (російських) з 1985 року.

Українські гравці завжди є учасниками і переможцями шашкових турнірів. Так, наприклад, Ісер Куперман, Ольга Левіна і Дарія Ткаченко ставали чемпіонами світу з міжнародних шашок, Ольга Рейніш була чемпіонкою світу з шашок – 64, Ростислав Лещинський був чемпіоном Європи 1977 року з міжнародних шашок.

Чемпіонат світу – 2020 з шашок – 64 відбувся в жовтні у турецькому місті Кушадаси. За результатами турніру на п’єдестал пошани зійшов український спортсмен Юрій Анікєєв, який посів третє місце і отримав бронзову нагороду.

У чемпіонаті з шашок у козацькому класі взяли участь усі його вихованці, тому кожен зіграв по 23 партії. У півфінал вийшли учні, які здобули найбільше перемог. У чвертьфіналі грали Варуха Артем, Горенко Артем, Калітай Георгій, Кондратюк Михайло, Рогожний Дмитро, Сідаш Михайло, Тімохіна Уляна. У фіналі за звання чемпіона боролися Горенко Артем та Кондратюк Михайло.

За грою фіналістів однокласники спостерігали з непідробним хвилюванням і зацікавленістю. Кожен вболівав за свого обранця. Коли гра закінчилася, переможець і переможений подякували один одному за гру міцним рукопотисканням. Зазвичай у такій ситуації більшість молодших школярів у разі програшу розчулюються і можуть навіть заплакати, однак Кондратюк Михайло продемонстрував усім козачам силу свого духу, витримку і вміння достойно програвати. З легким смутком в очах він упевнено промовив до дітей: «Це нічого. Я наступного разу виграю. Буду тренуватися і досягну успіху». Що ж, Михайлику, удачі тобі в наступних чемпіонатах…

Чемпіоном класу з шашок став ГОРЕНКО АРТЕМ. Наші вітання і найкращі побажання тобі, Артеме. Так тримати! Пам’ятай: нелегко було стати чемпіоном, а ще важче бути утримати це звання за собою.

Чому ми провели чемпіонат саме з шашок? Тому що ця гра втягує в активну пізнавальну діяльність кожного учня окремо і всіх разом і, тим самим, є ефективним засобом розвитку логічного мислення дітей. Гра в шашки стала особливим видом вільної практичної діяльності, що дала учням можливість вибору, самовираження і саморозвитку, мала певний результат і слугувала стимулом у досягненні поставленої мети й усвідомлення шляхів досягнення цієї мети – у нашому випадку, – перемоги.

З педагогічної точки зору проведений чемпіонат з шашок доводить, що цей вид інтелектуальної гри оптимізує діяльність вчителя та інтелектуальні здібності молодших школярів, сприяє розвитку гнучкості, раціональності, самостійності логічного мислення, розвиває швидкість інтелектуальної реакції, здібність зосереджуватись та контролювати свої дії, вчить моделювати ситуації та її наслідки в умі, критично ставитися до себе і до суперника, цінувати час і зберігати витримку а також культурі спілкування.

Таким чином, з упевненістю можемо сказати, що шашки є вдалою підмогою в розвитку розумових здібностей дітей і підкріпленні плодів їх мислення діями.


Ліна Крівшенко,
кандидат пед. наук, учитель-методист,
учитель 4-В козацького класу